
Opracowała Marta Kostka / https://www.instagram.com/kostka_o_jedzeniu/
Opublikowane na łamach pisma „JAMA Pediatrics” badanie przeprowadzone w Japonii wskazuje, że unikanie podawania mieszanki mlecznej na bazie krowiego mleka może znacząco zmniejszyć częstość występowania alergii na białka mleka krowiego u dzieci obarczonych ryzykiem atopii
. W badaniu brało udział 330 dzieci, które przypisano do dwóch grup. Pierwszą grupę stanowiły dzieci karmione piersią lub karmione piersią i mieszanką elementarną (hydrolizaty mleka krowiego) przez min. 3 dni (KP/ME). W drugiej grupie były dzieci karmione piersią i suplementowane mieszanką mleczną (z mleka krowiego) przez pierwsze 5 miesięcy życia (KP plus MMK). Gdy dzieci miały 2 lata, w grupie, która otrzymała mieszankę mlekozastępczą (KP plus MMK), ponad 32% dzieci wykazywało oznaki sensytyzacji (zwiększonej siły reakcji na bodziec) wyrażone obecnością specyficznych IgE ≥ 0,35 UA/ml. W grupie pierwszej (KP/ME) tylko 17% dzieci miało podwyższoną zawartość przeciwciał. Także występowanie reakcji natychmiastowych (pokrzywka, wymioty, świszczący oddech) i anafilaktycznych po podaniu różnego rodzaju alergenów, w tym też mleka krowiego, ale i jajek, pszenicy, było znacząco wyższe w grupie suplementującej mieszankę mleczną.
Badanie to wskazuje, jak istotny z punktu widzenia występowania alergii może być dobór odpowiedniego mleka modyfikowanego w pierwszych dniach życia.
Źródło: M. Urashima, H. Mezawa, M. Okuyama et al., Primary Prevention of Cow’s Milk Sensitization and Food Allergy by Avoiding Supplementation With Cow’s Milk Formula at Birth: A Randomized Clinical Trial, „JAMA Pediatrics”, artykuł opublikowany online 21 października 2019, doi:10.1001/jamapediatrics.2019.3544