
Opracowała Marta Kostka / https://www.instagram.com/kostka_o_jedzeniu/
Odpowiedni poziom odżywienia stanowi kluczowy czynnik warunkujący wzrost i rozwój małych dzieci. Rekomendacje światowych organizacji zajmujących się zdrowiem wskazują, by dzieci były karmione piersią do 2 r.ż. i dłużej, gdyż mleko w drugim roku życia nadal stanowi istotne źródło energii i substancji odżywczych. Wiadomo, że skład pokarmu kobiecego zmienia się w trakcie laktacji, ale mało jest informacji, w jaki sposób długie karmienie piersią wpływa na poziom odżywienia dzieci tak karmionych. Badacze z Kanady wzięli pod lupę analizy krwi 65 18-miesięcznych dzieci z Vancouver – w tym tych karmionych piersią (>2 karmień dziennie) i niekarmionych bądź sporadycznie karmionych. U dzieci regularnie karmionych piersią stwierdzono niższą zawartość witaminy A, wyższą betaniny i DHA. Zawartość luteiny, witaminy D i choliny we krwi nie różniła się między grupami dzieci karmionych piersią i tych, które otrzymują pokarm matki sporadycznie lub w ogóle nie są karmione piersią.
Montgomery Sarah, Gloria Ho, Larissa Rossen, Deborah Zibrik, Roger Dyer, Tim Oberlander i Yvonne Lamers. „Nutritional Status in Breastfed 18-Month Old Toddlers: Cross-Sectional Findings”. Current Developments in Nutrition 4, nr Supplement_2 (1 czerwiec 2020): 1044–1044. www.doi.org/10.1093/ cdn/nzaa054_116.