
Opracowała Marta Kostka / https://www.instagram.com/kostka_o_jedzeniu/
Badanie kwestionariuszowe dotyczące występowania alergii na mleko, jajka, ryby, orzeszki ziemne, orzechy, zboża przeprowadzono wśród 1029 dzieci z dwóch miejscowości w Szwecji. Badanie było skonstruowane tak, by określić różnicę we wpływie czasu rozpoczęcia rozszerzania diety na ryzyko rozwinięcia się u dziecka alergii. W przeszłości Amerykańska Akademii Pediatrii rekomendowała opóźnianie wprowadzania potencjalnych alergenów do diety małych dzieci w ramach prewencji alergii. Od tego czasu pojawiło się wiele badań i źródeł naukowych jednogłośnie wskazujących, że takie postępowanie może mieć odwrotny skutek – zwiększać prewalencję alergii. Dzieciom z miejscowości Kiruna później wprowadzano posiłki uzupełniające niż tym mieszkającym w Mölndal, co korelowało ze statystycznie częstszym występowaniem alergii i nietolerancji u tych pierwszych. Badanie to wskazuje, że opóźnianie rozszerzania diety może być jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia alergii.
Hicke-Roberts Anna, Göran Wennergren i Bill Hesselmar. „Late introduction of solids into infants’ diets may increase the risk of food allergy development”. BMC Pediatrics 20, nr 1 (3 czerwiec 2020): 273. www. doi.org/10.1186/s12887-020-02158-x.